Koncertcikls tiešraidē SIMFONIJA TUVĀK - Čaikovska Ceturtā

09.04.2021    19:00
tiešraidē no koncertzāles "Lielais dzintars"

Tiešraide skatāma šeit

Simfonija ir viena no koncentrētākajām, ietilpīgākajām un skaistākajām cilvēces vēstījuma formām. Laikmeta gars, sabiedrības virzība un vienlaikus dziļi personiskas atklāsmes brīnumainā veidā manifestējas šedevros, kas pārdzīvojuši savu laiku un kļuvuši par pasaules kultūras mantojuma daļu.

Mainās paaudzes, un simfonija, ko Eiropas sabiedrība pazina un mīlēja jau vairāk nekā divsimt gadu, palēnām apvelkas ar aizmirstības putekļu kārtiņu. Aizvien mazāk ir cilvēku, kas uz koncertiem nāk ar partitūru. Arvien mazāk ir to, kas spēj salīdzināt vienas simfonijas desmitiem dažādu interpretāciju un kuriem mūzikas, vēstures, literatūras, filozofijas, glezniecības un arhitektūras vēstījums savijas bagātā un viedā pasaules izjūtā.

Iesim skolā! Apgūsim no jauna noslēpumaino simfonisko valodu, lai atjaunotu piekļuvi gara bagātībām, kas ir aizvien dzīvas un ik jaunā laikmetā iegūst jaunus apveidus!

2020. gada 2. jūlijā Liepājas Simfoniskais orķestris ar Kultūras ministrijas un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu aizsāka jaunu koncertsarunu ciklu TUVĀK ar nolūku tuvināt klausītāju orķestra mūziķiem, parādīt viņus sarunās un mūzikā, palaikam ar patiešām lieliskiem pārsteigumiem. Šis cikls ar nu jau 15 pārraidēm ieguvis klausītāju atzinību, un to ir plānots turpināt.

Veiksmīgais paraugs ar tuvināšanos klausītājiem orķestra vadību vedināja paplašināt aplūkojamo tēmu loku, un ir radīts jauns cikls "Simfonija TUVĀK", kas klausītājus iepazīstinās ar simfoniskā repertuāra stūrakmeņiem – skaistām, klasiskām simfonijām, kas jāzina ikvienam.

Šajā koncertā erudītā profesora, diriģenta Andra Vecumnieka lasījumā dzirdēsim Pētera Čaikovska Ceturto simfoniju.

Pirms simfonijas atskaņošanas mūzikas apskatnieks Orests Silabriedis un koncertprogrammas diriģents kopīgi atklās simfonijas tapšanas, rašanās laika kontekstu un šedevra uzbūves detaļas, savukārt pēc simfonijas atskaņojuma koncertzāles “Lielais dzintars” vadītāja Timura Tomsona vadītā sarunā ar sava mūzikas piedzīvojuma iespaidiem dalīsies Liepājas Simfoniskā orķestra īpaši aicināti pastāvīgie klausītāji, kurus pazīstam kā neiztrūkstošus viesus mūsu koncertos.

Koncerts būs baudāms interneta tiešraides režīmā un ilgs aptuveni stundu bez starpbrīža. Bezmaksas tiešraidi varēs vērot
orķestra mājas lapas video galerijā
* orķestra Facebook lapā facebook.com/Liepaja.Symphony.Orchestra
* koncertzāles "Lielais dzintars" Facebook lapā https://www.facebook.com/greatamber
* Liepājas pašvaldības Facebook lapā https://www.facebook.com/liepajalv 
* Rietumu radio Facebook lapā https://www.facebook.com/rietumuradio
* Latvijas kultūras afišas Facebook lapā https://www.facebook.com/latvijaskulturasafisa
* ziņu portālā lsm.lv
* ziņu portālā liepajniekiem.lv
* ziņu portālā delfi.lv

Lūdzu, ņemiet vērā – tikai tiešraide būs skatāma bez maksas.