VALSTS SVĒTKU KONCERTS. LATVIJAI 103

17.11.2021    19:00
Koncertzāle LIELAIS DZINTARS, lielā zāle
Liepājas koncertzāle “Lielais dzintars” ielūdz uz vērienīgu un svinīgu mūsu valsts 103. jubilejas koncertu kopā ar Latvijas spožākajiem akadēmiskās mūzikas izpildītājmāksliniekiem un solistiem diriģenta Māra Sirmā virsvadībā!
 
Svētku priekšvakarā klausītāji gaidīti uz koncertu klātienē, baudot to Lielās zāles izcilajā akustikā, bet 18. novembra vakarā pulksten 17 svinīgo programmu varēs atkārtoti piedzīvot Latvijas Reģionālās televīzijas kanālā ReTV, kā arī mūsu un koncertzāles Facebook un Youtube kontos no jebkuras vietas pasaulē.
 
Šogad jau par tradīciju kļuvušā Valsts svētku koncerta programmas mākslinieciskā vadība nodota latviešu koru kultūras virzītāja, diriģenta un vizionāra Māra Sirmā rokās, kurš ar sev raksturīgo monumentālo vērienu radījis daudzpusīgu koncerta programmu divās daļās. Uz Liepājas koncertzāles skatuves vienosies ēŗgelniece Iveta Apkalna, sitaminstrumentālists Rihards Fedotovs, obojists Pēteris Endzelis, komponists un pianists Raimonds Tiguls, bet pilnskanību piešķirs viena no staltākajām Latvijas kultūras bākām, Baltijas lielākais profesionālais koris “Latvija” vienotā skanējumā ar koncertzāles mājiniekiem — Liepājas Simfonisko orķestri un Liepājas Mūzikas, Mākslas un dizaina vidusskolas meiteņu kori un zēnu kora grupu.
 
“Svētku koncerta programmu esmu veidojis uz trīs tā saucamajiem vaļiem jeb šajā gadījumā komponistiem. Pirmais — Raimonda Tiguļa monumentālais skaņdarbs “Jūras grāmata”, kas atbilstoši mūsu Valsts svētku reizei savā būtībā ietver gan vēlējumu, gan atskatu uz pagātni, gan vēstījumu uz nākotni. Otrais — simboliskākie un skaistākie piemēri no Imanta Kalniņa simfoniskās un kormūzikas viņa nenosvinētās 80. jubilejas gadā. Trešais — ļoti interesanta, bet Latvijā maz zināma muzikālā personība, kas arodu slīpējis pasaules augstskolās — Rihards Fedotovs un viņa radītie mūsdienu mūzikas piemēri,” ar skaņdarbu izvēli iepazīstina programmas mākslinieciskā koncepta autors, diriģents Māris Sirmais.
 
Programmā pirmoreiz uz koncertzāles “Lielais dzintars” skatuves mirdzēs Eiropā pieprasītā pašmāju ērģelniece Iveta Apkalna, kas vakaru iezvanīs ar šī gada jubilāra Aivara Kalēja radīto ērģeļu repertuāra pīlāru — Tokāta par korāli ''Gods Dievam augstībā”.
 
Reiz ieskandinājusi Ventspils koncertnama svinīgo atklāšanu, pa Kurzemes piekrasti uz Liepāju atceļojusī Raimonda Tiguļa oratorija “Jūras grāmata” jau no pirmajiem Ivetas Apkalnes atskaņotajiem akordiem klausītājiem piedāvās īstu muzikālo katarsi, kas augs astoņu daļu garumā.
 
Vakara otro daļu atklās komponista un perkusionista Riharda Fedotova inovatīvie jaundarbi, ko papildinās Jura Matuzeļa radītās videoprojekcijas. Kulminācijā — Imanta Kalniņa kanoniskās 4. simfonijas 1. daļa, 6. simfonijas 3. daļa, Pētera Endzeļa izpildītais obojas koncerts un kormūzikas repertuāra pērles — “Dziesma dzimtenei” un “Lūgšana”.
 
Piedalās:
Iveta Apkalna, ērģeles
Pēteris Endzelis, oboja
Rihards Fedotovs, perkusijas
Raimonds Tiguls, klavieres un hangs
Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas meiteņu koris
Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas zēnu kora grupa
Valsts akadēmiskais koris “Latvija”
Liepājas Simfoniskais orķestris
 
Diriģents:
Māris Sirmais
 
Video projekcijas:
Juris Matuzelis
 
Koncerta vadītājs:
Muzikologs Edgars Raginskis
 
Programma:
 
I daļa
 
Aivars Kalējs (1951) Tokāta par korāli “Gods Dievam augstībā”
Raimonds Tiguls (1972) Oratorija “Jūras grāmata”, Noras Ikstenas librets
I. “Radību jūra”
II. “Jūras buramvārdi”
III. “Mūžības jūra”
IV. “Lībiešu jūra”
V. “Bēgļu jūra”
VI. “Cerību jūra”
VII. “Lūgšanas jūra”
VIII. “Mīlestības jūra”
 
II daļa
 
Rihards Fedotovs (1984) Jaundarbs, Platona Buravicka aranžējums
Rihards Fedotovs Incrementum, Platona Buravicka aranžējums
Imants Kalniņš (1941) I daļa no Ceturtās simfonijas
Imants Kalniņš II daļa no Obojas koncerta
Imants Kalniņš “Dziesma dzimtenei”, Ārijas Elksnes dzeja
Imants Kalniņš III daļa “Balle pilī” no Sestās simfonijas
Imants Kalniņš “Lūgšana”, Knuta Skujenieka dzeja, Jēkaba Jančevska aranžējums
 
INFORMĀCIJA APMEKLĒTĀJIEM:
 
Apmeklējot pasākumu, pie ieejas lūgsim uzrādīt covid-19 sertifikātu, kas apstiprina personas vakcināciju pret covid-19 vai minētās infekcijas pārslimošanu. Tāpat lūgsim uzrādīt arī personu apliecinošu dokumentu un pasākuma ieejas biļeti. Pasākuma laikā sejas aizsargmaskas nav jālieto.
 
Koncertu organizē Liepājas koncertzāle "Lielais dzintars".

Pirkt biļeti