Pēdējā koncertsezona Gintara Rinkeviča vadībā

14. maijā pulksten 18 Liepājas Simfoniskais orķestris ar vērienīgu koncertu noslēgs savu 141. koncertsezonu, kas izcilajam lietuviešu diriģentam Gintaram Rinkevičam ir pēdējā orķestra galvenā diriģenta amatā. Koncerta īpašais viesis būs viens no vadošajiem Latvijas pianistiem Daumants Liepiņš.

Liepājas Simfoniskais orķestris sezonas noslēguma koncertā koncertzālē “Lielais dzintars” ar galveno diriģentu Gintaru Rinkeviču pie pults klausītājiem piedāvās klasiskās mūzikas dižgarus – Antonu Brukneru un Sergeju Prokofjevu, kuru radīto mūziku vēl joprojām vienlaikus apbrīno un uzskata par tehniski ārkārtīgi sarežģītu.

‎Bruknera Trešā simfonija veltīta vācu komponistam Rihardam Vāgneram, tādēļ pazīstama ar nosaukumu “Vāgnera simfonija”. Ar šo darbu sākas šedevru sērija, kurā Bruknera radošums atklāj komponista monumentālās spējas.

Prokofjeva Otrais klavierkoncerts pirmatskaņojumu piedzīvoja 1913. gadā ar pašu komponistu pie klavierēm, un joprojām tiek uzskatīts par vienu no tehniski izaicinošākajiem klavierkoncertiem, ko tikai retais pianists spēj nospēlēt precīzi. Sezonas noslēguma koncertā šo izaicinājumu pieņēmis izcilais latviešu pianists Daumants Liepiņš.

Maestro Gintars Rinkevičs ir Liepājas Simfoniskā orķestra galvenais diriģents jau piecas koncertsezonas.

Labā atmiņā visiem ir palikusi viņa Karla Orfa “Carmina Burana” interpretācija, arī Mālera Pirmās un Otrās simfonijas lasījums. Rinkevičs diriģējis arī spožus koncertus ar Mišu Maiski, Gidonu Krēmeru, Sergeju Nakarjakovu, Vestardu Šimku, Jeronimu Miļu un vadījis triumfālus Liepājas Simfoniskā orķestra koncertus Indijā un Šrilankā.

Viņa vadībā pēdējos gados Liepājas Simfoniskais orķestris ir ierakstījis divus latviešu mūzikas albumus. “Vēja mirdzums” ar septiņu komponistu – sieviešu skaņdarbiem aizvadītajā gadā ieguva Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu “Zelta mikrofons”. Savukārt nupat klajā nācis albums ar Pētera Barisona mūziku.

Gintars Rinkevičs ir viens no izcilākajiem starptautisku atzinību guvušajiem lietuviešu diriģentiem, Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijas profesors, Lietuvas Valsts simfoniskā orķestra izveidotājs un mākslinieciskais vadītājs. No 1996. līdz 2003. gadam bijis Latvijas Nacionālās operas galvenais diriģents, Lielās mūzikas balvas 1996 laureāts. Bijis Malmes Operas un muzikālā teātra galvenais diriģents, diriģējis ievērojamus Vācijas, Dānijas un Krievijas orķestrus. Rinkeviča vadībā notikušas operas izrādes Zalcburgā, Londonas Karaliskajā Alberta zālē, Elizejas lauku teātrī Parīzē, Taivānā un Honkongā. Bieži viesojās Maskavas Lielajā teātrī. Ilgus gadus vadījis Novosibirskas Akadēmisko simfonisko orķestri.

No septembra Liepājas Simfoniskā orķestra galvenā diriģenta amatā stāsies Guntis Kuzma.

Biļetes uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertiem nopērkamas “Biļešu paradīzes” kasēs.

JAUNUMI