Iedvesmojoši Liepājas Simfoniskā orķestra koncerti aprīlī

Šīs nedēļas nogalē ar vērienīgu simfodžeza programmu Liepājas Simfoniskais orķestris noslēgs Starptautisko zvaigžņu festivālu, kas Liepājā norisinājās jau 31. reizi, savukārt aprīlī tas klausītājus aicina uz trīs iedvesmojošiem koncertiem, kuros atskaņos vienu no skaistākajām 19. gadsimta simfonijām – Bēthovena Astoto simfoniju, Kārļa Lāča simfoniju "Krusta ceļš", "Grammy" balvas nominantes Annas Klainas mūziku, kā arī Edvarda Elgara, Johannesa Brāmsa un Gustava Mālera zelta klasiku.

Zaļajā ceturtdienā, 6. aprīlī pulksten 19 koncertā “Lieldienu brīnumu gaidot” Liepājas Simfoniskais orķestris kopā ar Valsts akadēmisko kori “Latvija” un soprānu Jolantu Strikaiti diriģenta Māra Sirmā vadībā atskaņos Kārļa Lāča simfoniju “Krusta ceļš”.

Gaišums un smeldze savijas simfonijā “Krusta ceļš”, kam pirmatskaņojums notika jau 2015. gadā. Simfonijas klavieru partiju atskaņos pats komponists Kārlis Lācis, aicinot doties muzikālā apcerē par pasaulīgiem un pārpasaulīgiem jautājumiem.

Viendaļīgo koncertu ievadīs viens no simfoniskās mūzikas superhitiem – Gustava Mālera Adagietto no Piektās simfonijas, sapņaini liriska mīlestības vēstule komponista sievai Almai.

20. aprīlī pulksten 19 orķestris pirmo reizi savu koncertu ciklu “Simfonija TUVĀK” aicina baudīt klātienē. Diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā orķestris atskaņos vienu no skaistākajām 19. gadsimta simfonijām, proti, Ludviga van Bēthovena Astoto simfoniju. Koncerts iekļauts programmā “Skolas soma”.

Liepājas Simfoniskais orķestris par tiešsaistes koncertu ciklu “Simfonija Tuvāk” 2021. gadā tika nominēts Lielajai mūzikas balvai. Šoreiz mūzikas mīļotāji ar simfoniju tuvāk aicināti iepazīties klātienē.

Liepājas Simfoniskā orķestra veidotais koncertcikls “Simfonija TUVĀK” tapis, lai iepazīstinātu klausītājus ar pasaules simfoniskā repertuāra stūrakmeņiem – skaistām, klasiskām simfonijām, kas būtu jāzina ikvienam.

Koncerts un saruna “Simfonija TUVĀK. Bēthovena Astotā” sāksies ar mūzikas apskatnieka Oresta Silabrieža ievadvārdiem, kuros viņš atklās simfonijas tapšanas laika kontekstu un šedevra uzbūves detaļas. Pēc koncerta klātesošie būs aicināti uz neformālu sarunu arī ar diriģentu Atvaru Lakstīgalu.

28. aprīlī pulksten 19 – pašā pavasara plaukumā Liepājas Simfoniskais orķestris klausītājiem atskaņos divu angļu komponistu mūziku: tas būs klasiķis Edvards Elgars un ļoti spējīgā mūsdienu komponiste, “Grammy” balvas nominante Anna Klaina. Skanēs arī viena no pasaules nozīmīgākā simfoniķa Johannesa Brāmsa Trešā simfonija.

Šajā koncertā Liepājas Simfoniskais orķestris kopā ar čellisti Martu Sudrabu atskaņos Edvarda Elgara Čellkoncertu miminorā, kas ir komponista pēdējais nozīmīgais skaņdarbs un aizvadītā gada 60. gados līdz ar angļu čellistes Žaklīnas Diprē veikto ierakstu kļuva par klasiskās mūzikas bestselleru.

Anna Klaina savukārt ir mūsdienu angļu komponiste, kuru laikraksts “New York Times” raksturojis kā “komponisti ar neparastām dotībām un metodēm”. Viņa ir viena no patlaban visvairāk pieprasītajām komponistēm, kura strādā ar orķestriem, horeogrāfiem, kinorežisoriem un vizuālajiem māksliniekiem visā pasaulē.

Koncerta programmā iekļauts arī viens no pasaules nozīmīgākajiem simfoniķiem Johanness Brāmss, un šoreiz liepājnieki igauņu diriģenta Risto Josta vadībā atskaņos viņa Trešo simfoniju, ko mēdz saukt arī par “Heroisko”.

Biļetes uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertiem pieejamas “Biļešu Paradīzes” tīklā.

Koncertus atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Valsts kultūrkapitāla fonds un Liepājas pilsēta.

JAUNUMI